Hayatınızın ne kadarı yollarda tükeniyor hiç hesap etmeye çalıştınız mı? Sabahları işe giderken veya akşamları dönerken; trafikte, metroda, yolda yürürken vaktinizin çoğu belki de etrafa boş gözlerle bakarak ya da dalgınlıkla geçip gidiveriyor. Bitmeyen yollara, su gibi akıp giden kitaplarla renk ve hayal gücü katalım dedik biz de. Sürükleyici hikayeleri ile yollarınızı kısaltacak 21 muazzam hazineyi sizlerle paylaşıyoruz.
- Vedat Türkali – Bir Gün Tek Başına
Son anına kadar elinden kalemini bırakmayan yazarımızın bu ilk kitabı Türkiye’nin yakın siyasi tarihini anlatır. Bilinç akışı tekniği ile roman kahramanlarının özel hayatlarını ve kendi iç dünyalarını konuşturarak dönemin durumunu yansıtır.
- Zülfü Livaneli – Serenad
“Aramızdaki temel fark ne, biliyor musun? Sen insanlara baktığın zaman üniformalar, bayraklar ve din görüyorsun!” “Peki, sen ne görüyorsun bakalım?” “İnsan, sadece insan. Seven, acı ceken, acıkan, üşüyen, korkan bir insan.” diyor Livaneli kitabında. Yahudi soykırımını, İstanbul’da hocalık yapmış bir profesörün üzerinden işlerken aslında tüm siyasi karmaşalarda harcananın hep insan olduğunu vurguluyor.
- Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna
Her listede mutlaka olan ve son zamanlarda özellikle sosyal medyada popüler hale gelen bu kült eser hakkında herkes mutlaka bilgi sahibidir. Fakat fikir sahibi olmakla anlatılan hikayenin keyfine varan okuyucu olmak arasında bir fark vardır.
- Orhan Pamuk- Masumiyet Müzesi
“Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum” diye başlar kitap ve okuyanı müthiş tutkulu bir aşk hikayesinin içine alarak betimlemeleri ile bu aşkı içinizde yaşatır. Uzun süre etkisinden kurtulayamayacağınız bu eser yanınızda oldukça yollar ne kadar uzun olursa olsun umrunuzda olmayacak emin olun.
- Yusuf Atılgan – Aylak Adam
“İnsan her şeye bunca ‘karşı’yken kendine de ‘karşı’ olmadan nasıl sürdürülebiler bir ‘karşı’ yaşamı?”. Her şeye karşı olan ve bir adı bile olmayan bu adam hayatı sorgularken size de farklı ufuklar açacak.
- Jose Saramago – Körlük
Ansızın tüm ülkede yayılan körlük salgını insanları beyaz bir sisin içine hapseder. Bir ülkede bir kişi dışındaki herkesin kör olduğunu düşünün! Hayal edebildiniz mi?
Portekizli sosyalist yazar, körlüğü metafor olarak kullanarak modern insanlığın etik yoksunluğunu ve çürümüşlüğünü betimler.
- Yuval Noah Harrari – İnsanlardan Tanrılara Sapiens
Aynı tarzda yazılmış diğer tüm kitapların aksine tüm okuyanları bilgilendirirken tatmin eden ve anlaşılır dili ile tüm insanlık tarihinin bir kısa tarihini anlatan bu kitap sizi yeni ufuklara götürecek.
- George Orwell – 1984
Sizi korkunç, aynı zamanda çekici bir distopyaya götüren bu kitaptan sonra bir süre kendinize gelemeyebilirsiniz!
- Aldous Huxley – Cesur Yeni Dünya
Aile kavramının olmadığı, anne baba gibi kavramların pornografik sayıldığı ütopik bir dünya… Böyle bir dünyayı ziyaret etmeye var mısınız?
- Franz Kafka – Dava
Yollarda yine kafanızı bambaşka yerlere götürecek olan bu distopik kitap yeni düşünce kanalları açacak size.
- Cesar Pavese – Yaşama Uğraşı
“Ah! Şu kayıtsızlığın gücü! Budur taşlara milyonlarca yıl değişmeden dayanabilme olanağı veren.” diye belirtmiş yazar kitabın bir satırında. Hayatı katlanılması gereken bir uğraş gibi görenler bu kitabı mutlaka okumalı!
- Tezer Özlü Yaşamın Ucuna Yolculuk
Pavese’in ardı sıra süren bir karanlık anlatı… Hayatının yazarı olan Pavese’den etkilenen Özlü, onu yaşamaya çalışıyor durmadan giderek.
- Ahmet Hamdi Tanpınar – Saatleri Ayarlama Enstitüsü
“Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır…Bu da gösterir ki zaman ve mekan, insanla mevcuttur.” Ahmet Hamdi Tanpınar, perspektifinizle oynamayı sever.
- Ursula K. Le Guin – Mülksüzler
“Vermediğiniz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir. Devrimi satın alamazsınız. Devrimi yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak…” alıntısıyla devrimi kuvvetle hissettiriyor Ursula.
- Paulo Coelho – Aldatmak
Dünya Edebiyatının en çok okunan yazarlarından olan Coelho diğer kitaplarından farklı çizgide yazdığı bu kitabında insanın doyumsuzluğunu ve modern yaşamdaki tekdüzeliğini aşma yollarını bir kadının yasak ilişkisi üzerinden anlatır.
- Ece Temelkuran – Düğümlere Üfleyen Kadınlar
Ortadoğu’yu baştan başa kateden dört kadının nefes verdiği bu kitap, tek solukta okumalık kitapların başında yer alıyor.
- Ahmet Şerif İzgören – Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır
İletişim, başarı ve hayat üzerine yazarla bir ağaç gölgesinde konuşuyormuş gibi hissedeceksiniz bu kitap ile.
- Nazan Bekiroğlu – Nar Ağacı
Trabzon-Tebriz-Tiflis-Batum-İstanbul arasında geçen, kurgusu ve karakterleri ile kusursuz bir eser. Aklınızdan uzun süre çıkaramayacaksınız.
- Gabriel Garcia Marquez – Yüzyıllık Yalnızlık
Kolombiyalı yazar, çocukluğunda etkilenmiş olduğu olayları edebiyat ile birleştirerek sizi efsunlu bir dünyaya götürüyor.
- Aslı Erdoğan – Kırmızı Pelerinli Kent
Yapıtları birer çağdaş klasik olarak nitelendirilen Aslı Erdoğan aynı zamanda fizikçidir. Bu kitap sizi Rio’nun sokaklarında yüreginiz ağzınızda gezdirecek..
- Oğuz Atay – Tutunamayanlar
Türk Edebiyatını bir başka boyuta taşımış Atay, her kütüphanede bulunması gereken bir eseri Tutunamayanlar’da kara mizahı ile sizi derinden etkileyecek.