Yumurtalık Kanseri

Daha çok menopoza girmiş kadınlarda görülen bu hastalık günümüzde giderek yaygın hale gelmiş durumdadır. Hatta Büyük Britanya’daki her 5 kadından birinde muhakkak görülmektedir. Yumurtalık kanseri oluşumunda ayrıca başka faktörlerde bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Aileden gelen genetik bozukluklar, yine ailenin kanser hikayesi, çok aşırı kilolu olmak veya uzun boylu olmak, hormon tedavisi görmüş olmak, talk pudrası kullanmak gibi…

Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Bu hastalık genelde karında ağrı ile başlar, ardından doygunluk hissi veya şişkinlik, sırt ağrısı, sık sık idrara çıkma isteği, kabızlık, cinsel ilişkilerde ağrı hissetme, menopoz sonrasında kanamalar ve düzensiz adet kanamaları olarak sıralayabiliriz. Kendinde bu şikayetleri fark eden her kadın hiç vakit kaybetmeden muhakkak bir kanser taramasından geçmelidirler.

Yumurtalık Kanseri Tanısı

Kanser tanılarının konulmasında etkili olan kanser taramaları için öncelikle doktorların doğruluğu kesin olan testlere ihtiyacı vardır. Bu testlerin hastalığa dair güvenilir sonuçlar içermesi gerekmektedir. Bu testler kanser hücreleri tarafından üretilen aynı zamanda bir protein olan CA125 olarak belirlenmiş kandan tespit edilebilmektedir. Ancak bu da yumurtalık kanserinde çok ilerlemiş ve büyümüş bir yumurtalıkta belirleyici olacaktır. Elbette ki sadece kan yolu ile değil aynı zamanda ultrason ve tomografik tetkikler neticesinde yumurtalıklarda ki olası bir anormallik saptanabilmektedir. Ya da rahimden alınacak bir parçanın patolojik çalışmalar sonucunda ki veriler de yumurtalık kanserinde tanı konulmasını sağlayabilmektedir. Bu gibi durumlarda aileden gelen kanser hikayeleri önemlidir. Dolayısıyla tedaviye başlamadan önce Kanser taraması için yönlendirileceğiniz genetik servis size aile geçmişinizle ilgili bir takım sorular sorarak kanser taramasının olası riskleri ya da yararlarına ilişkin bilgilendirmeler yapacaklardır. Kanser taramasının verdiği sonuç doğrultusunda da doktorlar tarafından tedaviye başlanacaktır.

Sevgili hanımlar, yaşam boyunca sağlığınıza dair çok ciddi zorluklarla savaşmak zorunda kalmanız (gebelik, doğum, menopoz ve diğer kadın hastalıkları) bu gibi hastalıklara yakalanmanıza neden olabilmektedir. Ancak diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi bu da bir kader değildir. Erken teşhis konulduğu takdirde tıpkı bir gribal enfeksiyona yakalanmışçasına tedavi ile sonlandırılabilmektedir.

Önceki İçerikOfiste Beslenmenin Püf Noktaları
Sonraki İçerikKansızlığı Önleme Yöntemleri
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz